De wonderdokter is gearriveerd. Eindelijk.
Met maar liefst 99,81 procent voorstemmen werd voormalig NN Group-topman Lard Friese benoemd als bestuursvoorzitter tijdens de aandeelhoudersvergadering van Aegon. Beleggers zullen reikhalzend uitkijken naar betere tijden, want de meesten hebben bakken met geld verloren met hun aandelen Aegon in het afgelopen decennium.
Het is verleidelijk hiervoor scheidend bestuursvoorzitter Alex Wynaendts zondebok te maken. Uiteindelijk was hij zeventien jaar bestuurder, waarvan de laatste twaalf als ceo. Toch waren er verzachtende omstandigheden. Aegon moest zich door de kredietcrisis worstelen en zit gevangen in een tijdperk van lage rentes. In commercieel opzicht kan een levensverzekeraar geen pensioenproducten aanbieden met een gegarandeerde rente. Weinig klanten hebben interesse in een gegarandeerd eindkapitaal op basis van nul procent jaarlijks rendement. De verzekeraar kan ingelegde premies ook niet lekker en met weinig risico laten renderen zolang het effectieve rendement van staatsobligaties negatief is.
Bovendien moet de verzekeraar in de belangrijke Nederlandse markt nog wat geduld betrachten alvorens klanten de woekerpolissen – vooral verkocht in de jaren negentig – hebben vergeven en vergeten.
En Aegon is groot, heel groot. Met 30 miljoen klanten, bijna 24 duizend medewerkers en honderden miljarden euro aan verplichtingen op de balans, is de wendbaarheid van de onderneming beperkt. De tanker is zo groot, dat het succes van een ceo bij Aegon pas blijkt onder het bewind van zijn opvolger.
Wanneer Friese ooit weer vertrekt bij Aegon zal nog niet blijken of hij de wonderdokter is geweest waar aandeelhouders nu op hopen, maar of Wynaendts die lang geleden toch was.
Hoe gaat het eigenlijk met Kees Storm, de bejubelde Aegon-bestuurder uit de jaren negentig?
Dit is een column van Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB